Receptík na medovníčky bez tuku a masla od pani Kristíny Molnárovej Laurinskej
Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.
Suroviny:
280 g dvojzrnkovej hladkej múky Prazrnko alebo hladkej zmesi pre kváskovanie Prazrnko
80 – 100 g kokosového cukru pomletého na prášok
2 lyžice medu
2 vajcia
1 čajovú lyžicu sódy bikarbóny
1 polievkovú lyžicu cejlónskej škorice
pomleté koreniny – 3 guličky nového korenia, 3 hviezdičky badiánu, 1 lyžička klinčeka, 2 zrnká kardamónu
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Necháme ho oddýchnuť asi na 24 hodín v chladničke, aby sa nelepilo a prepojili sa chute. Po vytiahnutí z chladničky necháme chvíľku prispôsobiť sa izbovej teplote, vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary medovníčkov.
Pred pečením a tiež po vytiahnutí z rúry, keď sú ešte horúce, potrieme vajíčkom, aby sa pekne leskli.
Pečieme na horný a dolný ohrev na 180 stupňov 8 minút.
Môžete urobiť aj plnenú verziu tak, že medovníčky naplníte sušenými slivkami alebo ďatľami.
TIP PRE KVÁSKARKY :):
Do cesta môžeme pridať aj kvas.
DOBRÚ CHUŤ