Zaujímavý recept na plnené čokoládové koláčiky od pani Martinky Letavayovej z Kanianky
Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.
Suroviny na cesto:
250 g hladkej dvojzrnkovej múky Prazrnko
125 g zmäknutého masla
1 vajíčko
20 g holandského kakaa
50 g zomletého kokosového cukru
1 čajová lyžica cejlónskej škorice
na špičku lyžičky mletého kardamónu
zomleté korenie: 2 ks nového korenia, 2 ks badiánu, 4 ks klinčeka
1 čajová lyžica sódy bikarbóny
štipka soli
Suroviny na plnku:
150 g kyslého višňového džemu
50 g mletého maku
10 g holandského kakaa
Postup:
Cesto môžeme miesiť ručne alebo v robote. Zmiešame múku, kakao, cukor, sódu bikarbónu, škoricu, korenie a soľ. Pridáme zmäknuté maslo, ktoré sme si vopred nakrájali na menšie kúsky. Ďalej pridáme vajce a vymiesime kompaktné cesto. Medzi dvoma potravinovými fóliami vyvaľkáme cesto na obdĺžnik. Odstránime hornú fóliu a orežeme ho z každej strany, aby sme dostali pravidelný obdĺžnik. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame džem, mak a kakao.
Na okraj dlhšej strany cesta uložíme dlhý tenký valček plnky (cca 0,5 – 1 cm). Pomocou fólie cesto zatočíme tak, aby sa cesto prekrylo aspoň na šírke 1 cm. Cesto odrežeme a vzniknutý valček po celej dĺžke jemne sploštíme a nakrájame na asi 3 cm kúsky. Tento postup opakujeme s celým zvyškom cesta. Koláčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Malo by nám vyjsť asi 18 kúskov.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 12 – 15 minút.
DOBRÚ CHUŤ