Ďalší s receptíkov na chutný chrumkavý chlebík z dvojzrnky.
Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.
Suroviny:
- ražný kvások
- polohrubá dvojzrnková múka Prazrnko – múka sa nevysieva
- uvarený rozpučený zemiak
- soľ
- Zlatenka (lisovaná zmes chia a ľanu)
Postup:
- Urobíme si rozkvas zo 40 g kvásku, 80 g polohrubej dvojzrnkovej múky Prazrnko a 80 g vody. Necháme ho vykvasiť, kým uvidíme bublinky, približne 7 hodín (6-10 hodín).
- Vypracujeme cesto z vykysnutého rozkvasu 330 g polohrubej dvojzrnkovej múky Prazrnko, 170 g uvareného zemiaku rozmačkaného na kašu (nie horúci), 6 g soli a 100 g vody. Cesto musí byť vláčne a nelepivé. Ak sa lepí o nádobu, veľmi opatrne dosypeme múku. Ak je málo vláčne, veľmi opatrne dodáme vodu.
- TIP: Pridaním 1-2 polievkových lyžíc Zlatenky do cesta bude chlebík mäkší a viac hydratovaný.
- Necháme kysnúť 2 hodiny pri izbovej teplote, pričom cesto asoň 2-krát poprekladáme. Po 2 hodinách stočíme do ošatky a necháme kysnúť v chladničke 10-16 hodín.
- Vyklopíme na plech a pečieme 10 min pri 250 stupňoch so záparou a 25 až 30 min pri 200 stupňoch bez zápary.
- Vytiahneme a na mriežke necháme chlieb vychladnúť niekoľko hodín. Rozkrojíme až vychladený. Môže sa ihneď po vytiahnutí z pece potrieť vodou, čo urobí lepšiu kôrku.
DOBRÚ CHUŤ

Potrebujete pomôcť s kváskovaním?
Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.