Vyskúšajte dvojzrnkové ciabatty, neoľutujete.
Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.
Štartér
- 200 g dvojzrnkovej hladkej múky Prazrnko
- 200 g vody
- 1 polievková lyžica ražného kvásku
Múku, vodu a kvások dobre rozmiešame na hladké cesto a necháme kvasiť v nerezovej alebo sklenej mise 15-19 h pri izbovej teplote, misu prikryjeme potravinovou fóliou.
Príprava cesta
- 400 g hladkej dvojzrkovej múky Prazrnko
- 250 g vody
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajovú lyžičku bazalkových semiačok (vyzerajú ako makové zrnká)
Postup
Múku s vodou dobre zmiešame v mise a necháme stáť 20 – 30 min, aby sa múka naštiepila.
Následne pridáme štartér, soľ a bazalkové semiačka a vypracujeme cesto. Dobre vymiesené cesto poznáme tak, že sa odliepa od stien misy.
Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kvasiť v mise pri izbovej teplote 2 h (prvá fáza kvasenia). Počas kvasenia cesto v mise „prekladáme“ každých 30-40 min.
Po skončení prvej fázy cesto na dobre pomúčenej doske premiesime, roztiahneme na obdĺžnik a preložíme na tretiny. Prstami vrstvy popritláčame.
Cesto rozdelíme pozdĺžne na dva úzke obdĺžniky – vzniknú dve veľké ciabatty. Ak chceme šesť malých ciabattiek, každú polovicu ešte rozdelíme na tretiny. Každý kúsok dotvarujeme po požadovaného tvaru a prenesieme na plech s papierom na pečenie.
Všetky kúsky na plechu zľahka pomúčime a prikryjeme potravinovou fóliou.
Necháme kvasiť ďalšie dve hodiny (druhá fáza kvasenia).
Pečenie
Pečieme v bežnej rúre pri spodnom a hornom ohreve, bez zaparenia, na plechu v ktorom ciabatty kvasili. Nastavíme teplotu 250 °C. Po dosiahnutí tejto teploty počkáme ešte pár minút, potom vložíme plech na pečenie. Malé ciabattky pečieme 10 minút, veľké 20 minút.
Po upečení ciabatty preložíme z rúry na mriežku a necháme vychladnúť.
Takto pripravíme 6 ks cca 175 g
Tip
Pridaním 1-2 polievkových lyžíc Zlatenky (lisovaná zmes chia a ľanu) do cesta budú ciabattky mäkšie a nadýchanejšie.
DOBRÚ CHUŤ
Potrebujete pomôcť s kváskovaním?
Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.