Recepty

Kváskové ciabatty z dvojzrnky

Vyskúšajte dvojzrnkové ciabatty, neoľutujete.

Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.

Štartér

Múku, vodu a kvások dobre rozmiešame na hladké cesto a necháme kvasiť v nerezovej alebo sklenej mise 15-19 h pri izbovej teplote, misu prikryjeme potravinovou fóliou.

Príprava cesta

Postup

Múku s vodou dobre zmiešame v mise a necháme stáť 20 – 30 min, aby sa múka naštiepila.

Následne pridáme štartér, soľ a bazalkové semiačka a vypracujeme cesto. Dobre vymiesené cesto poznáme tak, že sa odliepa od stien misy.

Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kvasiť v mise pri izbovej teplote 2 h (prvá fáza kvasenia). Počas kvasenia cesto v mise „prekladáme“ každých 30-40 min.

Po skončení prvej fázy cesto na dobre pomúčenej doske premiesime, roztiahneme na obdĺžnik a preložíme na tretiny. Prstami vrstvy popritláčame.

Cesto rozdelíme pozdĺžne na dva úzke obdĺžniky – vzniknú dve veľké ciabatty. Ak chceme šesť malých ciabattiek, každú polovicu ešte rozdelíme na tretiny. Každý kúsok dotvarujeme po požadovaného tvaru a prenesieme na plech s papierom na pečenie.

Všetky kúsky na plechu zľahka pomúčime a prikryjeme potravinovou fóliou.

Necháme kvasiť ďalšie dve hodiny (druhá fáza kvasenia).

Pečenie

Pečieme v bežnej rúre pri spodnom a hornom ohreve, bez zaparenia, na plechu v ktorom ciabatty kvasili. Nastavíme teplotu 250 °C. Po dosiahnutí tejto teploty počkáme ešte pár minút, potom vložíme plech na pečenie. Malé ciabattky pečieme 10 minút, veľké 20 minút.

Po upečení ciabatty preložíme z rúry na mriežku a necháme vychladnúť.

Takto pripravíme 6 ks cca 175 g

Tip

Pridaním 1-2 polievkových lyžíc Zlatenky (lisovaná zmes chia a ľanu) do cesta budú ciabattky mäkšie a nadýchanejšie.

DOBRÚ CHUŤ

Potrebujete pomôcť s kváskovaním?

Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.