Recepty

Kváskový chlieb z dvojzrnky

Základný recept ako upiecť kváskový chlieb z dvojzrnky podľa osobného receptu od Jany Gio Fox

Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.

Rozkvas (štartér) 270 g:

Suroviny spolu premiešame a necháme pri izbovej teplote rozkvasiť 6-9 hodín.

Suroviny:

  • 460 g dvojzrnkovej polohrubej múky Prazrnko (múku je možné kombinovať s dvojzrnkovou hladkou múkou Prazrnko)
  • 270 – 280 ml vody
  • 8 g soli (podľa slanosti soli)
  • 1 – 2 polievkové lyžice Zlatenka (lisovaná zmes chia a ľanu)

Postup:

  • Suroviny spojíme spolu so štartérom a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Miešame ručne asi 10 min alebo robotom 3 – 5 min na prvú a druhú rýchlosť. Cesto dokončíme aj ručne.
  • TIP: Pridaním 1-2 polievkových lyžíc Zlatenky do cesta bude chlebík mäkší a viac hydratovaný.
  • Cesto prekryjeme fóliou a necháme 2 – 2,5 h prekvasiť. Počas tejto doby je nutné cesto 2 x preložiť, aby nabralo jemnosť a pružnosť.
  • Cesto dáme na mierne pomúčenú dosku, vytvarujeme a dáme do ošatky finálne vykvasiť na 1 – 2,5 h, podľa teploty a sily kvasu. Tu však odporúčam chladničkové kysnutie v ošatke 10 -14 h (5-7 °C).
  • Rúru si vopred vyhrejeme tak, že od začiatku máme v strede rúry plech, na ktorom budeme bochník piecť a v dolnej časti starý plech či nádobu určenú na zaparenie. Bochník vyklopíme na papier na pečenie, ktorý je podložený pevnou doskou z dreva a následne preložíme s papierom na pečenie na plech. Na spodný plech, hneď po vložení chlebíka, vylejeme hrnček horúcej či vlažnej vody a pečieme 10 minut pri 250 °C.
  • Plech s vodou vyberieme a teplotu stiahneme na 200 °C a dopekame 20 – 25 min. Chlieb musí zo spodnej časti pri zaklopaní znieť duto.
  • Po vytiahnut z rúry môžeme chlieb trošku postriekať vodou.
  • Chlieb vyložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť aspoň 5 hodín a až potom ho môžeme uskladniť.

Podľa tohto postupu je možné upiecť aj ďatlovo-brusnicový chlebík a to jednoduchým pridaním ďalších surovín.

Suroviny na ďatlovo-brusnicový chlebík:

  • 90 g pokrájaných sušených datlí opláchnutých horúcou vodou
  • 70 g sušených brusníc (pred použitím ich treba namočiť do horúcej vody na cca 1 h, do cesta ich pridávame po scedení)

DOBRÚ CHUŤ

Potrebujete pomôcť s kváskovaním?

Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.