Základný recept ako upiecť kváskový chlieb z dvojzrnky podľa osobného receptu od Jany Gio Fox
Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.
Rozkvas (štartér) 270 g:
- 120 g hladkej alebo polohrubej dvojzrnkovej múky Prazrnko
- 120 ml vody
- 1 PL ražného kvasu (30 g)
Suroviny spolu premiešame a necháme pri izbovej teplote rozkvasiť 6-9 hodín.
Suroviny:
- 460 g dvojzrnkovej polohrubej múky Prazrnko (múku je možné kombinovať s dvojzrnkovou hladkou múkou Prazrnko)
- 270 – 280 ml vody
- 8 g soli (podľa slanosti soli)
- 1 – 2 polievkové lyžice Zlatenka (lisovaná zmes chia a ľanu)
Postup:
- Suroviny spojíme spolu so štartérom a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Miešame ručne asi 10 min alebo robotom 3 – 5 min na prvú a druhú rýchlosť. Cesto dokončíme aj ručne.
- TIP: Pridaním 1-2 polievkových lyžíc Zlatenky do cesta bude chlebík mäkší a viac hydratovaný.
- Cesto prekryjeme fóliou a necháme 2 – 2,5 h prekvasiť. Počas tejto doby je nutné cesto 2 x preložiť, aby nabralo jemnosť a pružnosť.
- Cesto dáme na mierne pomúčenú dosku, vytvarujeme a dáme do ošatky finálne vykvasiť na 1 – 2,5 h, podľa teploty a sily kvasu. Tu však odporúčam chladničkové kysnutie v ošatke 10 -14 h (5-7 °C).
- Rúru si vopred vyhrejeme tak, že od začiatku máme v strede rúry plech, na ktorom budeme bochník piecť a v dolnej časti starý plech či nádobu určenú na zaparenie. Bochník vyklopíme na papier na pečenie, ktorý je podložený pevnou doskou z dreva a následne preložíme s papierom na pečenie na plech. Na spodný plech, hneď po vložení chlebíka, vylejeme hrnček horúcej či vlažnej vody a pečieme 10 minut pri 250 °C.
- Plech s vodou vyberieme a teplotu stiahneme na 200 °C a dopekame 20 – 25 min. Chlieb musí zo spodnej časti pri zaklopaní znieť duto.
- Po vytiahnut z rúry môžeme chlieb trošku postriekať vodou.
- Chlieb vyložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť aspoň 5 hodín a až potom ho môžeme uskladniť.
Podľa tohto postupu je možné upiecť aj ďatlovo-brusnicový chlebík a to jednoduchým pridaním ďalších surovín.
Suroviny na ďatlovo-brusnicový chlebík:
- 90 g pokrájaných sušených datlí opláchnutých horúcou vodou
- 70 g sušených brusníc (pred použitím ich treba namočiť do horúcej vody na cca 1 h, do cesta ich pridávame po scedení)
DOBRÚ CHUŤ

Potrebujete pomôcť s kváskovaním?
Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.