Závin z dvojzrnky podľa osobného receptu Jany Gio Fox
Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.
Rozkvas:
- 160 g hladkej dvojzrnkovej múky Prazrnko
- 160 g mlieka
- 1 PL kopcom kvásku
Necháme pracovať 8 – 12 hodín zakryté fóliou, podľa potreby – v lete to je menej.
Cesto:
- 320 g hladkej dvojzrnkkovej múky Prazrnko
- 50 g mlieka (aj rastlinné alebo voda)
- 80 g úplne zmäknutého maslo alebo GHEE (pridať až na koniec, keď je cesto už skoro vymiesené)
- 40 g kokosového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- trochu šťavy z limetky (citrón)
Všetko spolu vymiešame na krásne jemné, vláčne cesto. Necháme stáť 3 – 6 hodín zakryté fóliou. Cesto musí svoju veľkosť zdvojnásobiť, vtedy je pripravené.
Plnka:
- 320-350 g mletého maku
- 2 PL koňaku/rumu
- 1 ČL škorice
- 2-3 jablká, slivkový lekvár, višne (na zjemnenie makovej plnky)
- 50-100 g kokosového cukru podľa chuti
- mlieko (najlepšie rastlinné) – pridáme podľa potreby, aby plnka nebola suchá a ani mokrá
Plnku môžeme urobiť aj jablkovo-orechovú alebo tvarohovú.
Postup:
- Do hotového rozkvasu pridáme všetky suroviny na cesto, dobre vymiešame a cesto necháme kvasiť, musí sa zdvojnásobiť.
- Cesto si potom na doske ešte dobre vypracujeme a rozdelíme na 2 časti, ktoré každé zvlášť rozvaľkáme na obdĺžnikový pás. Ten potom natrieme plnkou a zrolujeme, konce dobre pritlačíme, aby sa neotvorili. Cesto musí byť trošku hrubšie, nie tenké, aby sa nepretrhlo.
- Pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom zmiešaným s 2 pl sladkej smotany (aj rastlinnej) a poprepichujeme hlboko špajlou, aby sa nepotrhal. Dávame hneď piecť (nenechávať už kysnúť) do vopred rozohriatej rúry na 170-180 °C na 30 – 40 minút (záleží od rúry).
- Ešte horúci hotový závin potrieme trochou zohriatého mlieka (môže byť aj rastlinné mlieko alebo smotana) zmiešaného s trochou vanilkového cukru.
DOBRÚ CHUŤ
Potrebujete pomôcť s kváskovaním?
Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.