Recepty

Makový závin z dvojzrnky

Závin z dvojzrnky podľa osobného receptu Jany Gio Fox

Dvojzrnková múka Prazrnko je vhodná pre ľudí s alergiami, HIT, kožnými ochoreniami, diabetikov, intolerancie pšenice, pri nadváhe a pre deti od 2 rokov.
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a konzumácia pár krajcov dvojzrnkového chlebíka denne dokáže človeku zabezpečiť potrebnú dennú dávku zinku.

Rozkvas:

Necháme pracovať 8 – 12 hodín zakryté fóliou, podľa potreby – v lete to je menej.

Cesto:

  • 320 g hladkej dvojzrnkkovej múky Prazrnko
  • 50 g mlieka (aj rastlinné alebo voda)
  • 80 g úplne zmäknutého maslo alebo GHEE (pridať až na koniec, keď je cesto už skoro vymiesené)
  • 40 g kokosového cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • trochu šťavy z limetky (citrón)

Všetko spolu vymiešame na krásne jemné, vláčne cesto. Necháme stáť 3 – 6 hodín zakryté fóliou. Cesto musí svoju veľkosť zdvojnásobiť, vtedy je pripravené.

Plnka:

  • 320-350 g mletého maku
  • 2 PL koňaku/rumu
  • 1 ČL škorice
  • 2-3 jablká, slivkový lekvár, višne (na zjemnenie makovej plnky)
  • 50-100 g kokosového cukru podľa chuti
  • mlieko (najlepšie rastlinné) – pridáme podľa potreby, aby plnka nebola suchá a ani mokrá

Plnku môžeme urobiť aj jablkovo-orechovú alebo tvarohovú.

Postup:

  • Do hotového rozkvasu pridáme všetky suroviny na cesto, dobre vymiešame a cesto necháme kvasiť, musí sa zdvojnásobiť.
  • Cesto si potom na doske ešte dobre vypracujeme a rozdelíme na 2 časti, ktoré každé zvlášť rozvaľkáme na obdĺžnikový pás. Ten potom natrieme plnkou a zrolujeme, konce dobre pritlačíme, aby sa neotvorili. Cesto musí byť trošku hrubšie, nie tenké, aby sa nepretrhlo.
  • Pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom zmiešaným s 2 pl sladkej smotany (aj rastlinnej) a poprepichujeme hlboko špajlou, aby sa nepotrhal. Dávame hneď piecť (nenechávať už kysnúť) do vopred rozohriatej rúry na 170-180 °C na 30 – 40 minút (záleží od rúry).
  • Ešte horúci hotový závin potrieme trochou zohriatého mlieka (môže byť aj rastlinné mlieko alebo smotana) zmiešaného s trochou vanilkového cukru.

DOBRÚ CHUŤ

Potrebujete pomôcť s kváskovaním?

Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.