Radi by sme sa s vami podelili o príbeh, ktorý ovplyvnil náš život natoľko, že sme sa rozhodli rozbehnúť projekt Prazrnko. Príbeh o tom, ako sme čelili naozaj vážnym zdravotným problémom a narazili sme na potravinovú intoleranciu.
Osobný príbeh Marcela a jeho rodičov
Náš syn Marcel má len 13 rokov, ale skúsil toho v živote už veľa. Narodil sa s Downovým syndrómom. Je to síce mentálne znevýhodnenie, no súvisí s ďalšími zdravotnými problémami ako svalová hypotónia, hypermobilita kĺbov, oslabená imunita, časté respiračné infekty a mnohé ďalšie.
Marcelove zdravotné problémy sa začali v období prechodu z materského mlieka na normálnu stravu. Spočiatku to bol ekzém, neskôr sa pridala masívna tvorba hlienu v dýchacích cestách. Hlieny a ekzém (často i oboje naraz) mal bez prestávky. Zle dýchal, hlien mu bublal v dýchacích cestách, bol permanentne pridusený. Najhoršie boli noci, kedy sa mu veľmi ťažko dýchalo a mával apnoické pauzy. Museli sme mu v noci 1-2 krát odsávať hlien, podkladali sme mu vankúše, pretože keď mal hlavu vyššie, trochu sa mu uľavilo. Meriavali sme mu saturáciu krvi kyslíkom na prste, v noci mával málokedy nad 90, nezriedka pod 80. Doma sme mali nielen zvlhčovač vzduchu, ale aj kyslíkový prístroj. Tento chronický stav sa často zvrhol na akútne masívne bakteriálne infekcie s vysokými teplotami.
Prítomnosť patogénnych baktérií vo výteroch z nosa bola neustále: moraxella, pneumokoky, stafylokoky. Súhlasili sme dokonca aj s radikálnym riešením, chirurgickým odstránením nosovej mandle, čo však nebolo možné kvôli permanentnej prítomnosti patogénov, zápalu a hlienu. Viackrát sme skončili v nemocnici. Pamätám si veľmi živo, ako ho raz veľmi dávno prijímali na Kramároch už takmer v bezvedomí, s CRP viac než 200.
Tento stav trval roky, asi tak od Marcelkových necelých troch do šiestich rokov. Nikto nám nevedel pomôcť. Zlom nastal v okamihu, keď mu jedna pani doktorka urobila test potravinovej intolerancie Food Detective (info nižšie). Vyšla mu silná intolerancia na mlieko, pšenicu, citrusy a lepok. Slabšiu intoleranciu mal aj na ďalších niekoľko potravín. Zamerali sme sa na na tie najhoršie – vysadili sme úplne mliečne výrobky, citrusy a prešli na 100% bezlepkovú stravu. Po dvoch týždňoch diéty sa mu tvorba hlienov zredukovala asi na polovicu, potom dostal horúčky, imunita sa vzchopila, zabojovala a keď tieto ustúpili, ostal prakticky bez hlienov.
Boli sme šťastní a zároveň šokovaní z faktu, že príčinou jeho problémov bola vlastne strava.
Po niekoľkých mesiacoch sa jeho zdravotný stav napriek diéte začal opäť zhoršovať. Masívne hlieny v dýchacích cestách a ekzém sa vrátili. Zamerali sme sa teda na ekologicky pestované potraviny. Vtedy mi niekto odporučil vyskúšať prapôvodné druhy pšenice – jednozrnku, kamut, dvojzrnku, ktoré sa spravidla pestujú ekologicky.
Prekvapilo nás, že napriek tomu, že obsahovali lepok, zdravotný stav sa mu začal zlepšovať až problémy úplne vymizli, čo trvá doteraz.
Začali sme študovať súvis stravy a potravinovej intolerancie, hľadali sme súvislosti, rozprávali sa s ďalšími ľuďmi s podobnými problémami. Dnes sme presvedčení, že za explóziou potravinovej senzitivity a intolerancie sú do veľkej miery plošne používane pesticídy a pravdepodobne aj antimikrobiálne látky, konzervanty, ktoré sa s potravinami dostávajú do organizmu a vyvolávajú imunitné reakcie. Samotní odborníci a lekári majú k tejto téme protichodné postoje. Naším príbehom chceme upozorniť na niečo, čomu by bolo dobré sa viac venovať. Myslíme si, že táto téma sa nedá zúžiť len na alergiu na potraviny a celiakiu.
Momentálne z obilnín Marcel konzumuje takmer výlučne dvojzrnkové potraviny a ryžu. Dvojzrnka obsahuje vysoký obsah pre neho dôležitého antioxidantu – zinku. Napriek tomu, že sa narodil s Downovým syndrómom, netrpí zníženou imunitou, býva zriedkavo chorý, menej ako iné zdravé deti, výborne toleruje fyzickú záťaž a čo je najviac prekvapivé, nemá sklon k nadváhe a svalovej hypotónii, ako je to u takýchto detí bežné. Kvalita života celej rodiny sa neporovnateľne zlepšila aj napriek mentálnemu znevýhodneniu jedného z našich detí.
Problémom bola však nedostupnosť zrna, múk a výrobkov z pôvodných druhov pšenice na Slovensku. Zháňali sme ich v Čechách, Taliansku, Rakúsku. Preto sme začali skúšať ich pestovanie v našom regióne, najskôr v malom, no postupne, ako pribúdali dobré ohlasy od ďalších ľudí, silnela naša odvaha a presvedčenie. Zistili sme, že neúrodná pôda myjavských kopaníc je ideálna pre pestovanie dvojzrnky.
To čo sme zažili, nezabudneme, ako sme sa báli o Marcelove zdravie a veľakrát aj o život. Dáva nám to silu prekonávať nemalé prekážky spojené s podnikaním v poľnohospodársve na Slovensku a byť pioniermi pestovania a výroby zdravých mlynských výrobkov. Vďaka Marcelovej bojovnosti a našej vytrvalosti môžete mať dvojzrnkové potraviny Prazrnko na stole aj vy a vaše deti…
Autor: Marcelova mama, inak farmaceutka a lekárnička PharmDr. Žaneta Truplová.
Test potravinovej intolerancie Food Detective
Ide o test potravinovej intolerancie dostupný na Slovensku, ktorý stanovuje titer protilátok (IgG) na minimálne 59 druhov potravín. Viac informácii sa dozviete tu: Test potravinovej intolerancie Food Detective.
Doma si odoberiete vzorku krvi podľa návodu a pošlete ju do laboratória a vaše výsledky dostanete e-mailom. Test môže byť veľmi prínosný vtedy, keď chronické zdravotné problémy pretrvávajú napriek tomu, že výsledky vyšetrení na alergie (protilátky IgE) alebo celiakiu (protilátky IgA) sú negatívne.
Medzi prejavy potravinovej intolerancie patrí okrem ekzému aj chronický hlien v dýchacích cestách, bolesti brucha a hnačky, bolesti hlavy a tiež v podstate nealergický a neautoimunitný zápal kdekoľvek v tele. Podľa výsledkov testu Food Detective potom treba vylúčiť problémové potraviny na obdobie niekoľkých mesiacov, pokiaľ sa imunitná reakcia neupokojí. Po čase je možné tieto potraviny veľmi pomaly do stravy pridávať, avšak v bio kvalite, nakoľko zvyšky pesticídov a konzervanty v bežných potravinách sú často spúšťačmi potravinovej intolerancie a senzitivity.