Recepty

Štedrák

Štedrák podľa osobného receptu Jany Gio Fox

Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny.

Pred použitím tohto receptu je nutné si nakŕmiť ražný kvások 2 x a lievito-madre tiež rozkŕmiť.

Na cesto bez rozkvasu potrebujeme:

Tipy:

  • Komu je lepšie, môže do mlieka dať lievito a tak ho spracovať, potom pridať múku a zvyšok. Pri ražnom kvase ide naraz všetko.
  • Na tento recept môžeme použiť aj BIO celozrnnú múku z dvojzrnky Prazrnko polohrubá alebo hladká.

Postup:

  • Suroviny spolu dobre premiešame v miske a cesto vymiesime do hladka. Olej zapracovávame až ku koncu. Vznikne nám krásne ucelené, nelepivé, voňavé cesto. Miesiť netreba dlho, iba kým sa všetko krásne spojí do jedného celku Môžeme miesiť aj robotom na najmenšiu rýchlosť a tiež iba krátko, len aby došlo k spojeniu cesta.
  • Cesto necháme pri izbovej teplote (22 – 25˚C) zakryté pracovať cca 3 – 5 hodín. Avšak počas tohto procesu ho je dobré 2-3 x preložiť, stačí však jemne, ide o to, aby nám mohol lepšie pracovať a spracovávať sa lepok a sacharidy. Tým cesto získava lepšiu kvalitu a nadýchanosť.
  • Podkysnuté cesto po 3-5 hodinách odpočinku dáme pracovať do chladničky na cca 10 – 16 hodín na teplejšie miesto v chladničke (každý podľa teploty v chladničke a sily kvasu). Cesto sa musí zdvojnásobiť. Po vytiahnutí z chladničky môže u niekoho cesto vyžadovať aklimatizáciu aspoň 45-60 min. pri izbovej teplote, ak je teda veľmi tuhé.
  • Následne vyklopíme cesto na dosku alebo podložku pomúčenú hladkou múkou a rozdelíme si ho na 3 časti. Každú časť samostatne vytvarujeme do pevnej, hladkej, krásnej guľky, ako keď ideme robiť žemličky a necháme cca 10 min podkysnúť.
  • Postupne jednotlivé guľky rozvaľkáme do tvaru a veľkosti hlbokého plechu, ktorý si pred použitím vystelieme papierom na pečenie. Cesto nesmie byť veľmi tenké, aby sa netrhalo.
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme prvý rozvaľkaný plát cesta, naň natrieme vrstvu kyselkavejšieho a hustejšieho džemu a na džem natrieme prvú vrstvu plnky – orechovú plnku.
  • Rozvaľkáme druhú guľku a týmto platom cesta prekryjeme orechovú plnku. Na tento druhý plát natrieme druhú plnku vymiešanú z maku.
  • Na plnku z maku položíme tretí plát cesta, ktorý potrieme poslednou – tvarohovou plnkou. Pod tvarohovú plnku si môžeme dať ešte vrstvu džemu alebo džem zapracovať do tvarohu.
  • Necháme cca 45 – 60 min podkysnúť zakryté fóliou alebo sáčkom a pečieme. Rúru si vopred rozohrejeme s tým, že od začiatku máme 180 – 185˚C a pečieme 40 – 50 minút.

Plnky:

Orechová

  • 200 – 250 g mletých orechov (môžete použiť aj mandle)
  • 2-3 PL kokosového cukru
  • mandľové mlieko alebo stopené maslo

Mleté orechy zmiešané s kokosovým cukrom zalejeme trochou mandľového mlieka alebo stopeným maslom. Pozor stačí iba trošku, aby neboli orechy riedke, ale skôr hustejšia kaša.

Maková

  • 200 – 250 g pomletého maku
  • 1 PL kokosového cukru (ak je sladký džem, nemusí byť)
  • 2-3 PL džemu (ideálny hustý domáci slivkový)
  • 2 -3 PL teplej vody

Džem zriedený s teplou vodou (prípadne aj s cukrom) vmiešame do pomletého maku.

Tvarohová

  • 2 ks tvarohu jemne hrudkovitého (odporúčame domáci alebo MILSY bánovecký tvaroh, iné značky sú redšie a kyslé)
  • 1 vajíčko alebo iba 2 žĺtka
  • 1 vanilkový cukor alebo vanilka
  • 1 – 2 PL kokosového cukru

Všetky suroviny spolu zmiešame.


Tip:

  • Ak použijeme 2 žĺtka, zostanú nám bielka, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh a ten dáme na koláč cca 10 min pred úplným koncom pečenia. Bielka krásne rozotrieme pomocou stierky na koláč a necháme dopiecť.
  • Kto chce, aby bol sneh trochu sladší, pridá do vyšľahaného snehu 1 lyžičku kokosového cukru a už iba krátko došľahá.

DOBRÚ CHUŤ

Potrebujete pomôcť s kváskovaním?

Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.