Recept na voňavé sušienky od pani Kristíny Molnárovej Laurinskej
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny.
Na cesto bez rozkvasu potrebujeme:
125 g masla izbovej teploty
1 vajce
130 g datľovej pasty
50 g kokosového cukru
Suroviny vymiešame do peny a pridáme:
40 g celozrnného kvasu (ak nemáte ražný kvas, použite lievito madre 20 g, ktoré si rozkvasíte v 20 g vody a v 20 g múky Prazrnko)
250 g hladkej zmesi pre kváskovanie Prarznko
Ďalej potrebujeme:
3 hviezdičky badiánu
1 čajovú lyžičku celých klinčekov
8-10 zrniečok kardamónu
1 necelá čajová lyžička cejlónskej škorice
štipka soli
TIP:
Ak chcete, aby bola chuť sušienok výrazná, použite čerstvo mleté koreniny, ktoré zomeliete na mlynčeku na kávu. Ak túto možnosť nemáte, namiešajte si mleté koreniny, alebo pridajte perníkové korenie podľa chuti.
Postup:
Tieto suroviny spojíme v mixéri a domiesime ručne na doske. Vznikne mäkké voňavé cesto, ktoré zabalíme do fólie. Dáme kvasu dosť času na spracovanie múky. Najskôr na linke 5 hodín a potom do chladničky. Tam vydrží aj dlhšie. Môžete ho nechať aj do druhého dňa. Pred spracovaním však treba cesto vybrať z chladničky a nechať aspoň 2 hodiny zohriať tak, aby sa dalo rozvaľkať. Takéto cesto vaľkáme medzi 2 fóliami na hrúbku 4 mm, nebude sa nič lepiť.
Formičkami alebo razítkami vykrajujeme rôzne tvary, pečieme vo vyhriatej rúre na horný – dolný ohrev asi 12 minút na 180 ˚C, ale keďže každá rúra pečie inak, treba si to odsledovať, aby boli sušienky akurát upečené.
Ak sušienky uskladníme vzduchotesne, zostanú chrumkavé. Kvas v ceste nemá funkciu kypridla, takže cesto ani sušienky nenarastú.
Z tohto množstva som upiekla 2 plechy sušienok, asi 37 ks.
DOBRÚ CHUŤ