Recepty

Vianočný chlebíček

Vianočný chlebíček podľa osobného receptu Jany Gio Fox

Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny.

Suroviny:

  • 300 g polohrubej zmesi pre kváskovanie Prazrnko
  • 300 g hrubej zmesi pre kváskovanie Prazrnko
  • 350 ml mandľového mlieka
  • 140 g lievito-madre kvasu alebo 80 g ražného kvasu
  • 80 – 100 g kokosového cukru (záleží od množstva karobu)
  • 130 g mäkkého masla (môže byť aj ghee)
  • 5 g soli
  • 15 – 25 g prášku karob (podľa jeho tmavosti bude chlebík bledší či tmavší)
  • 50 – 60 g drvených mandlí (môžeme podrviť v mažiari alebo posekáme)
  • 200 – 220 g sušeného ovocia: brusnice, figy, datle, mango

Tipy:

  • V tomto recepte môžeme skombinovať aj hladkú múku s polohrubou alebo hrubou, nám sa však najviac osvedčila kombinácia polohrubej a hrubej múky.
  • Komu je lepšie, môže do mlieka dať lievito a tak ho spracovať, potom pridať múku a zvyšok. Pri ražnom kvase ide naraz všetko.

Príprava ovocia:

  • Ovocie nasekáme alebo nakrájame na menšie kúsky a dobre ho umyjeme horúcou vodou.
  • Necháme ho cca 10 – 20 min namočené v teplej vode, potom ho necháme na sitku dobre odkvapkať.

Postup:

  • Suroviny spolu dobre premiešame v miske s ¾ masla, keď je cesto vymiesené, pridáme aj zvyšok masla. Cesto ešte vymiesime do hladka, čím nám vznikne krásne ucelené, nelepivé cesto. Miesiť netreba dlho, iba kým sa všetko krásne spojí do jedného celku. Môžeme miesiť aj robotom na najmenšiu rýchlosť a tiež iba krátko, aby došlo k spojeniu cesta, viac už nie.
  • Takto cesto necháme pri izbovej teplote (22- 25 ˚C) zakryté pracovať cca 3 – 5 hodín. Avšak počas tohto procesu ho je dobré 3 x preložiť, stačí však jemne, aby nám mohol lepšie pracovať a spracovávať sa lepok a sacharidy. Ak nestíhame prekladať, cestu to až tak nevadí. Prekladaním však cesto získava lepšiu kvalitu a nadýchanosť.
  • Podkysnuté cesto po 3-5 hodinách odpočinku dáme pracovať do chladničky na cca 10 – 16 hodín (závisí od teploty v chladničke a sily kvasu a iných faktorov). Cesto sa musí zdvojnásobiť. Po vytiahnutí z chladničky môže u niekoho cesto vyžadovať aklimatizáciu aspoň 45-60 min. pri izbovej teplote, ak je veľmi tuhé.
  • Následne vyklopíme cesto na dosku potretú troškou oleja a rozdelíme si ho na 2 časti. Každú časť samostatne vytvarujeme do pevnej, hladkej, krásnej guľky.
  • Cesto stočíme ako pri tvorbe jemného sendvičového chlebíka a vložíme ho do vopred maslom vytretej formy (biskupský chlebík) spojom dole, tj. peknou hladkou časťou musia byť na vrchu. Povrch potrieme olejom, zakryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 1,5 – 3 h.
  • Ak máme cesto už krásne nakysnuté po vrch formy, dáme ho piecť. Do vopred rozohriatej rúry vložíme nakysnuté cesto a ničím ho už nepotierame.
  • Môžeme využiť i chladničkové kysnutie, ak nestíhame piecť hneď, tak cca 8 – 12 h – resp. závisí od intenzity chladenia chladničky a sily kvasu, kysnutie si sledujeme individuálne.
  • Chlebík pečieme 35 – 45 minút pri teplote rúry 180 – 185˚C.
  • Po upečení musíme chlebík vyložiť na mriežku, potrieť studeným mliekom a nechať úplne vychladnúť minimálne 5 h pre potrebu uskladnenia. Papať môžeme po hodinke.

DOBRÚ CHUŤ

Chutné i zdravé Vianoce vám praje Jana Gio Fox & Prazrnko

Potrebujete pomôcť s kváskovaním?

Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.