Recepty

Zdravé vianočné kekse

Zdravé vianočné kekse podľa osobného receptu Jany Gio Fox

Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a
vlákniny.

Suroviny:

  • 500 g hladkej zmesi pre kváskovanie Prazrnko
  • 350 g masla (môže byť aj ghee) – úplne zmäknuté pri izbovej teplote
  • 130 g lievito-madre kvasu alebo 80 g ražného kvas
  • 2 žĺtky
  • 100 g kokosového cukru
  • 40 g prášku karob
  • 1 ČL šťavy z limetky alebo ½ ČL sušenej kôry z bio citróna
  • štipka soli

Postup:

  • Všetko spolu dobre vymiešame s pridaním iba cca 3/4 dávky masla a až ku koncu vmiesime zvyšok masla. Cesto vymiesime do krásnej, elastickej gule.
  • Cesto necháme pracovať zakryté v miske na linke pri izbovej teplote cca 3 – 4 h (v závislosti od teploty v miestnosti), počas tejto doby ho jemne prekladáme 2 – 3 razy.
  • Potom ho odložíme do chladničky, tam bude oddychovať cca 10 – 18 h, musí však podkysnúť i tam.
  • Po vytiahnutí z chladničky odporúčam cesto nechať ešte na linke postáť (aklimatizovať) cca 40 – 60 min.
  • Potom ho dáme na múkou posypanú pracovnú dosku, kde ho rozvaľkáme na hrúbku cca 0,4 cm. Cesto musíme vaľkať pomaličky a nie na tenko. Ak používate silikónovú podložku, netreba pomúčiť.
  • Z cesta vykrajujeme podľa formičiek keksíky v tvaroch aké chceme.
  • Potrebujeme 2 – 3 plechy, podľa veľkosti a hrúbky keksíkov. Keksíky treba nechať aj na plechu chvíľu podkysnúť, tak okolo 1 h. a zakryť. Pred pečením nepotierame už ničím, je to maslové cesto.
  • Dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 180 ˚C na 10 – 15 minút. Necháme vychladnúť mimo plech a potrieme studeným mliekom kvôli lesku. Uskladníme v dóze alebo papierovej krabici.

DOBRÚ CHUŤ

Potrebujete pomôcť s kváskovaním?

Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.