Zdravé vianočné kekse podľa osobného receptu Jany Gio Fox
Iná múka pre tento recept nie je vhodná.
Múka obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny.
Suroviny:
- 500 g hladkej zmesi pre kváskovanie Prazrnko
- 350 g masla (môže byť aj ghee) – úplne zmäknuté pri izbovej teplote
- 130 g lievito-madre kvasu alebo 80 g ražného kvas
- 2 žĺtky
- 100 g kokosového cukru
- 40 g prášku karob
- 1 ČL šťavy z limetky alebo ½ ČL sušenej kôry z bio citróna
- štipka soli
Postup:
- Všetko spolu dobre vymiešame s pridaním iba cca 3/4 dávky masla a až ku koncu vmiesime zvyšok masla. Cesto vymiesime do krásnej, elastickej gule.
- Cesto necháme pracovať zakryté v miske na linke pri izbovej teplote cca 3 – 4 h (v závislosti od teploty v miestnosti), počas tejto doby ho jemne prekladáme 2 – 3 razy.
- Potom ho odložíme do chladničky, tam bude oddychovať cca 10 – 18 h, musí však podkysnúť i tam.
- Po vytiahnutí z chladničky odporúčam cesto nechať ešte na linke postáť (aklimatizovať) cca 40 – 60 min.
- Potom ho dáme na múkou posypanú pracovnú dosku, kde ho rozvaľkáme na hrúbku cca 0,4 cm. Cesto musíme vaľkať pomaličky a nie na tenko. Ak používate silikónovú podložku, netreba pomúčiť.
- Z cesta vykrajujeme podľa formičiek keksíky v tvaroch aké chceme.
- Potrebujeme 2 – 3 plechy, podľa veľkosti a hrúbky keksíkov. Keksíky treba nechať aj na plechu chvíľu podkysnúť, tak okolo 1 h. a zakryť. Pred pečením nepotierame už ničím, je to maslové cesto.
- Dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 180 ˚C na 10 – 15 minút. Necháme vychladnúť mimo plech a potrieme studeným mliekom kvôli lesku. Uskladníme v dóze alebo papierovej krabici.
DOBRÚ CHUŤ
Potrebujete pomôcť s kváskovaním?
Všetko o kváskovaní najmä s celozrnnými múkami – recepty, kurzy, diskusie a výmenu skúseností – sa môžete dozvedieť v skupine na Facebooku KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox.